Aproximativ 1.200 de femei din Sălaj îşi făcuseră până la începutul acestei luni testul Babeş – Papanicolau prin Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, demarat în luna septembrie în întreaga ţară.
Potrivit informaţiilor primite de la dr. Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, numărul celor care au ales să se testeze gratuit prin acest program în cursul lunilor septembrie şi octombrie a ajuns la 1.180, cea mai mare parte dintre paciente adresându-se medicilor în cursul lunii octombrie. Reprezentantul DSP spune că din totalul testelor efectuate la cele 1.180 de femei, aproximativ 50 la sută au ieşit normale. 40 la sută dintre teste au ieşit cu modificări inflamatorii – însă dr.Marincaş subliniază că aceste modificări nu înseamnă nicidecum o afecţiune malignă, ci că pacientele respective au afecţiuni inflamatorii, cauzate de agenţi care provoacă inflamaţii şi care pot fi tratate de medicul ginecolog. Au fost, din păcate, şi cazuri – reprezentând aproximativ 10 la sută din teste – în care rezultatele au indicat leziuni sau modificări displazice, însă directorul DSP susţine că nici măcar aici nu putem vorbi, cu siguranţă, despre cancer. „Aceste paciente vor fi reprogramate pentru reinvestigare, diagnostic şi tratament”, explică medicul demersurile ce se fac în astfel de situaţii.
Reamintim că pot beneficia de acest program de testare gratuită împotriva cancerului de col uterin femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, categorie din care fac parte, în Sălaj, aproximativ 65.000 de paciente. Pentru a intra în program, ele trebuie să se prezinte, mai întâi, la medicul lor de familie, care le va informaţii şi consiliere, dar şi un formular, cu care trebuie să se ducă, în baza unei programări, la unul dintre cele patru centre de recoltare organizate în judeţ: la ambulatoriile Spitalul Judeţean de Urgenţă Zală