În cadrul campaniei „Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie marchează pe 12 noiembrie Ziua Mondială a Pneumoniei, cu scopul de a atrage atenţia asupra acestei boli prevenibile care rămâne principala cauză de deces la copiii sub cinci ani, atât la nivel internaţional, cât şi în România.
Cu această ocazie, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarmă asupra incidenţei ridicate a acestei boli în România. Ţara noastră se află pe primul loc în lume ca rată de decese provocate de pneumonie, în categoria de vârstă 0-5 ani: în anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost cauzate de această boală prevenibilă.
Se estimează că 50% dintre cazurile de pneumonie care pun în pericol viaţa copiilor sunt provocate de bacteriile Hib şi pneumoccoc, boli care pot fi prevenite prin vaccinare. „Bolile respiratorii reprezintă prima cauză de morbiditate şi mortalitate infantilă, iar dintre acestea pneumonia este responsabilă de majoritatea deceselor. În afară de cauzele infecţioase legate de virulenţa microbiană, un rol important îl au reactivitatea scăzută a sugarului şi copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomeraţiile urbane, instituţionalizarea (creşe, grădiniţe) şi disfuncţiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum şi informarea insuficientă a familiilor. De asemenea, un factor im- portant îl reprezintă şi handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia şi malformaţiile”, ne declară prof. dr. Marin Burlea, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad înregistrează în fiecare săptămână cel puţin 300 de cazuri noi de persoane care suferă de pneumonie. În medie, o sută dintre acestea necesită internare.
Medicii arădeni recomandă părinţilor ca măsuri de protecţie: alăptarea ex