UDMR si-a urnit cavaleria usoara in cursa cu obstacole pentru Parlament. Discursuri "ecvestre" rostite la Miercurea Ciuc de pe saua poneiului creditat cu procentaj de-o cifra la concursul national din 9 decembrie. Totul, cu ocazia lansarii candidatilor harghiteni.
Liderul uneia dintre cele mai oportuniste formatiuni politice de dupa '89, Kelemen Hunor, vede in jurul sau un adversar de aceeasi sorginte ungureasca (PPMT) si trei inamici. Despre partidul rival a afirmat ca face o campanie de "6-3". Probabil ca e vorba de un scor la hochei sau de vreo poarta-n casa de table.
"Cu acea intentie ca drepturile noastre, obtinute in ultimii 23 de ani, sa ne fie luate, sa ne fie imputinate. Vedem ca sunt multi in aceasta tara ce vor sa intoarca roata istoriei inapoi si nu spre secolul XXI. Trebuie sa-i invingem pe acesti inamici", a tunat Kelemen.
Inflacarat de zicerile belicoase, seful udemerist a uitat ca ungurimea stralucea pana la Viena inainte de Trianonul veacului trecut. Pe langa traditionalul dusman nationalist, in expunere mai venea vorba de indiferenta si criza economica, ambele rezolvabile pana la urma.
Un alt combatant din "feuda Ciucului", Borboly Csaba, a ramas fixat in fraze pe drapelul secuiesc si manualul de istorie aferent. Acesta din urma, e drept, ceva mai gros decat un caiet de teza. In opinia sa, cele doua simboluri trebuie sa razbeasca in fata "legii junglei oglindite acum in Romania".
Intr-adevar, nu cadreaza. Probabil ca numitul presedinte al Consiliului Judetean Harghita s-ar vindeca de claustrobia provocata de hatisul legislativ in Panonia scaldata de Tisa.
Pentru a incheia tertetul sonor-camaraderesc al cauzei celor de la UDMR, candidatul la deputatie, Attila Korodi, a prezentat adunarii mai multe deziderate. Printre ele, reorganizarea administrativa a Romaniei, traditii ce se ce