Miniștrii de externe ai României, Bulgariei și Greciei, Titus Corlățean, Nikolai Mladenov și Dimitris Avramopoulos au abordat în cadrul celei de a 8-a reuniune trilaterală ce a avut loc la Sofia procesul de extindere a Uniunii şi evoluţiile referitoare la Balcanii de Vest.
Se așteaptă că în decembrie Comisia Europeană va propune Macedoniei începerea de tratative. Grecia însă va putea bloca acest demers până când nu va fi rezolvată problema denumirii republicii. Noul guvern elen a propus semnarea unui memorandum de bună vecinătate ca o soluție de compromis.
Cu o săptămână în urmă președintele Bulgariei Rosen Plevneliev a declarat că macedonenii nu sunt încă pregătiți pentru aderare. La Scopije au început să vorbească despre existența unui front comun a Sofiei și Athenei.
„Bulgaria nu are o problemă cu Macedonia, are o problemă cu declarațiile naționaliste acolo”, a declarat azi Nikolai Mladenov.
Șeful diplomației elene a amintit de disputa cu denumirea și a spus – „numele este important întrucât trasează drumul spre Uniunea europeană”.
Titus Corlățean a declatat că România întodeaună a sprijinit extinderea Uniunii în Balcani întrucât regiunea se poate dezvolta numai pe aceasta cale într-un mod democratic. Legat de Macedonia el a amitit că România a sprijinit eforturile fostei republici iugoslave dar există criterii care trebuie respectate.
Bucureștiul va urmări cu atenţie în continuare modul în care statele candidate asigură protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor, ca parte a îndeplinirii criteriului politic de aderare.
În cadrul reuniunii a avut loc un schimb de opinii asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, cei 3 miniștri împărtăşind evaluarea privind necesitatea realizării de eforturi pentru promovarea unui rol sporit al UE. Legat de aceasta a fost discutată problema securității frontierelor Uniunii. Ministrul