Toate societăţile nou înfiinţate sunt din start neplătitoare de TVA, urmând să devină platitoare de TVA în urma unei opţiuni sau a depăşirii unui plafon al cifrei de afaceri.
Presupunem că societatea pe care aţi înfiinţat-o este plătitoare de impozit pe profit şi aţi declarat un punct de lucru. În termen de 30 zile de la înfiinţarea punctului de lucru sunteţi obligat să depuneţi o declaraţie informativă la administraţia financiară. Amenda de nedeclarare în termen este de 500 lei. De asemenea, până pe data de 25 a lunii următoare sunteţi obligat să vă calculaţi impozitul pe profit, să-l declaraţi şi să-l achitaţi la bugetul de stat.
Tipul declaraţiilor financiare, numărul acestora şi frecvenţa lor diferă în funcţie de statutul (“vectorul”) societăţii, care este definit de următorii indicatori: impozit 16% pe profit/impozit 3% pe venit; plătitor TVA/ neplătitor TVA; cu salariaţi/fără salariaţi.
Dacă societatea pe care aţi înfiinţat-o este plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în termen de 60 zile de la data înfiinţării sunteţi obligat să aveţi angajaţi. Există foarte multe şanse ca la data înfiinţării sa se fi optat în mod eronat pentru indicatorul de impozit 3%. Această eroare poate fi remediată prin depunerea unui formular la Administraţia financiară, în cea de-a 61-a zi, prin intermediul căruia notificaţi neangajarea de personal, prin urmare pierderea calităţii de plătitor de impozit de 3% asupra veniturilor şi obţinere a celei de plătitor de impozit de 16% pe profit.
Altă obligaţie care intervine de la data înfiinţării societăţii este achiziţia în termen de 30 zile a registrului unic de control. Acest registru se poate achiziţiona doar de la Administraţia financiară şi în cazul în care omiteţi achiziţia în termenul legal sunteţi pasibil de amendă în valoare de 500 lei.
În cazul în care vindeţi produse către popula