La finalul mandatului Preşedinţiei irlandeze a OSCE, reprezentantul pentru Transnistria ne-a vorbit despre rezultatele obţinute în acest an.
„Adevărul": La finele lui noiembrie va avea loc ultima întâlnire în formatul 5+2 sub egida Preşedinţiei irlandeze. Care sunt concluziile dumneavoastră după anul care a trecut?
Erwan Fouéré: Au fost întreprinse foarte multe acţiuni bune, atât în procesul de negocieri între părţi, cât şi în cadrul întâlnirilor dintre lideri. Este adevărat că în ultima perioadă am văzut o încetinire, iar mesajul pe care vrem să-l transmitem este că progresul obţinut trebuie consolidat prin injectarea unei noi energii, astfel încât ceea ce a fost realizat în prima jumătate a anului să aibă continuitate.
Care este motivul acestei încetiniri?
Există diverse motive, dar unele dintre ele sunt de ordin tehnic, cum ar fi numerele de înmatriculare. În acelaşi timp, acestea nu ar trebui să fie un obstacol în calea progresului. Este important să păstrăm spiritul de compromis şi să fie găsite soluţii chiar şi pentru cele mai dificile probleme tehnice.
Ce ar putea face Chişinăul şi Tiraspolul pentru a grăbi lucrurile?
Părţile trebuie să discute mai mult, să aibă întâlniri regulate. Acestea ar trebui să aibă loc nu doar la nivel de conducere, ci şi între reprezentanţii societăţii civile şi mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului.
Recent, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană. Ce urmează?
Este nevoie de o soluţie pentru şcolile cu predare în grafie latină. Este important ca toate părţile să ia în considerare, cu atenţie, concluziile hotărârii CEDO şi să facă tot posibilul pentru a o pune în aplicare spre beneficiul elevilor. Vorbim despre oameni, de aceea liderii politici trebuie să ofere, cu orice preţ, prioritate elevilor, astfel încât aceştia să poată învăţ