Populația planetei va ajunge la nouă miliarde până în 2050, aşa că principala întrebare este dacă planeta dispune de suficiente resurse pentru a susţine atât de mulți oameni. Aşa cum avertizează un nou raport citat de „Al Jazeera“, schimbările climatice amenință principalele trei recolte ale planetei: porumbul, grâul și orezul.
Cercetătorii au avertizat că temperaturile aflate în continuă creștere vor determina schimbări în zonele din care proveneau până acum cele mai multe resurse. Ei estimează că producția de porumb, grâu și orez va scădea în multe dintre țările aflate în curs de dezvoltare, forțând fermierii să le înlocuiască cu culturi mai rezistente la căldură, secetă și inundații. Dacă previziunile se adeveresc va creşte şi presiunea asupra unei planete deja confruntate cu o potenţială criză în ceea ce privește securitatea alimentară.
Raportul ONU arată că producția celor trei principale surse alimentare va scădea până în 2050, pe măsură ce temperaturile cresc. Grâul va scădea cu 13% în țările aflate în curs de dezvoltare, în timp ce orezul va scădea cu 15%. Și fermierii care cultivă porumb în Africa ar putea înregistra o pierdere de până la 20%.
Există, însă, culturi despre care oamenii de știință susțin că pot deveni un înlocuitor excelent. Printre acestea se numără cartoful dulce, meiul și lintea. Dar cercetătorii susțin că până și acestea pot fi afectate de încălzirea globală. „Factorii de mediu accentuează criza alimentelor şi creşterea preţului la produse alimentare. Motivul pentru care multe ţări cultivă porumb este exportul. Astfel, multe ţări preferă să cultive culturi care se axează mai mult pe furnizarea de hrană pentru animale şi care merg spre export, decât să se concentreze asupra acelor produse care pot hrăni oamenii mai eficient. O astfel de politică este încurajată de mulţi ani pentru a atrage bani din export, bani cu care ţă