Numărul de familii spaniole care se confruntă cu evacuarea din casele lor continuă să crească în ritm vertiginos - sute pe zi, spun avocaţii specializaţi în locuinţe. Problema a devenit atât de acută încât premierul Mariano Rajoy a promis să anunţe măsuri de urgenţă, deşi nu este clar în ce ar consta ele.
În timp ce unii sunt capabili să se mute cu membri ai familiei, un număr tot mai mare nu are o astfel de opţiune. Rudele lor nu se află într-o situaţie mai bună decât ei, iar Spania nu are, practic, niciun sistem de adăposturi de urgenţă pentru familii.
Pentru unii, presiunea a fost prea mare pentru a o suporta. În ultimele săptămâni, un bărbat de 53 de ani din Granada s-a spânzurat cu doar câteva ore înainte de a fi evacuat, iar o femeie de 53 de ani din Bilbao s-a aruncat de la etaj, murind, în timp ce oficiali judecătoreşti au ajuns la apartamentul ei pentru a o evacua.
În acelaşi timp, însă, ţara este plină cu case goale de orice fel, probabil de ordinul a două milioane, după unele estimări. Experţii spun că tot mai multe persoane evacuate - care se confruntă cu datorii de plătit pe tot parcursul vieţii şi un sistem de liste negre care face aproape imposibil pentru ei să închirieze - se instalează ilegal din ce în ce mai mult în proprietăţi vacante sau se mută înapoi în casele vechi după ce au fost confiscate.
Este o existenţă temporară şi de multe ori marcată de anxietate, dar mulţi nu văd nicio alternativă. Nimeni nu monitorizează numărul de ''squatters'' (intruşi care ocupă ilegal un spaţiu), dar Rafael Martín Sanz, preşedintele unei companii de gestionare imobiliară, spune că fenomenul ''squatting-ului'' a devenit atât de comun încât unele companii imobiliare sunt reticente în a pune afişe pe exteriorul clădirilor, care anunţă că un apartament este disponibil.
''Circulă gluma că jumătate