Grecia a avertizat că va rămâne în curând fără bani, Banca Franţei că econonomia, a doua ca mărime din Europa, va intra în recesiune până la sfârşitul anului, iar Germania că începe să resimtă impactul crizei datoriilor. Toate acestea sunt doar cele mai recente semnale de alarmă care ar trebui să avertizeze politicienii Uniunii Europene şi zonei euro că trebuie acţionat urgent. Ei ar putea acţiona chiar săptămâna aceasta, în privinţa unor probleme precum ajutarea Greciei, epicentrul crizei, şi bugetul Uniunii pentru anul viitor.
Parlamentarii europeni, miniştri şi oficiali ai UE au încercat să discute vineri despre bugetul UE pe 2013, dar negocierile au eşuat fără ca măcar acestea să atingă problema bugetului. Politicienii s-au împotmolit în găsirea unei modalităţi de a onora note de plată de cel puţin nouă miliarde de euro rămase de anul acesta privind proiecte simbolice precum programul de schimb de studenţi Erasmus şi Fondul Social European, instrumentul principal prin care UE finanţează obiectivele strategice ale politicii de ocupare a forţei de muncă. Politicienii au amânat discuţiile pentru marţi, scrie Financial Times.
Pentru a rezolva problema deficitului bugetar pentru anul acesta, Janusz Lewandowsky, comisarul UE pentru buget, a cerut suplimentarea bugetului cu 8,9 miliarde euro. Marea Britanie şi alte state comunitare au considerat că amendamentul reprezintă o creştere de 9,5% a bugetului de anul acesta, ceva neacceptabil în contextul austerităţii aplicate acasă.
Lewandowsky a învinovăţit chiar statele membre că au autorizat cheltuielile UE fără a furniza Bruxellesului resursele necesare acoperirii notelor de plată.
Problema este rezultatul politicii UE de a stabili un buget pe şapte ani, ceea ce duce la acumularea notelor de plată până spre sfârşitul ciclului bugetar.
Impasul este de rău augur pentru discuţiile de pe 22 noie