Universul a încheiat procesul de creare a stelelor aproape în totalitate. Conform astronomilor, 95% din corpurile cereşti care vor exista vreodată deja s-au născut.
Stelele noi apar într-un ritm mult încetinit, iar universul va mai crea cel mult încă 5% din stelele pe care le va avea vreodată, susţine o echipă internaţională de astronomi.
Pentru a studia tendinţele în formarea stelelor, cercetătorii au folosit date de la trei telescoape: UK Infrared, Subaru (ambele din Hawaii) şi VLT – Very Large Telescope – din Chile. Ei susţin că jumătate din corpurile cereşti care au existat vreodată se născuseră deja în urmă cu 9 – 11 miliarde de ani, iar restul au apărut de atunci, conform informaţiilor publicate în revista „Wired”.
Dacă tendinţa de evoluţie se menţine în acelaşi ritm, aceasta înseamnă că 95% din stelele care vor „locui” vreodată în Univers există deja. „Este clar că trăim într-un univers dominat de stele vechi. Producerea stelelor a scăzut încontinuu în ultimii 11 miliarde de ani și este de 20 de ori mai scăzută azi decât la apogeul înregistrat atunci”, a spus coordonatorul studiului, David Sobral, de la Universitatea Leiden din Olanda, citat de dailymail.co.uk.
Telescoapele au căutat particulele alfa emise de atomii de hidrogen în spaţiu şi au „fotografiat” universul la 2, 4, 6 şi 9 miliarde de ani de la formare, au explicat astronomii. Ultima stea care se va naşte vreodată va începe să străluceaască peste câteva miliarde de ani însă, conform estimărilor acestora.