Peste 12% din elevii din ţară sunt afectaţi de fluoroză dentară provocată de apa necalitativă pe care o consumă. Totodată, apa necalitativă provoacă boli digestive şi boli infecţioase.
Prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Ion Şalaru, a declarat pentru Info-Prim Neo că fluoroza dentară este o afecţiune care constă în modificarea de culoare a dinţilor. Aceasta apare atunci când persoana consumă apă cu o concentraţie crescută de fluor. Cei mai vulnerabili sunt copiii de șapte ani, în perioada când le cresc dinţii permanenţi.
La Glodeni, Făleşti, Călăraşi, Ceadîr Lunga, Râşcani, Căuşeni, peste 30% din elevi au fluoroză. „Dacă e vorba de o formă uşoară, nu este atât de periculos, pentru că influenţează doar aspectul estetic al dinţilor, dar în cazul formelor grave pot apărea defecte în construcţia dintelui", a notat prim-vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică.
Ion Şalaru a menţionat că apa necalitativă provoacă şi boli digestive. În ţară se înregistrează 230-240 de cazuri la 10.000 de copii. Bolile digestive sunt provocate de excesul în apă a nitraţilor, sulfaţilor sau de gradul sporit de mineralizare. Specialiştii au constat o diferenţă a morbidităţii în funcţie de zonele geografice. „S-a demonstrat că în zona de nord avem incidenţa cea mai mare la boli digestive la copii. Pe de o parte, avem cel mai mic grad de conectare la apeduct a acestei zone, pe de altă parte, avem gradul cel mai înalt de utilizare a apei din fântâni pentru consum", a menţionat Ion Şalaru.
Tot în zona din nord se înregistrează şi cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu anemie a copiilor. Aici apa conţine un nivel ridicat de nitraţi. S-a demonstrat că, dacă o generaţie consumă nitraţi pe parcursul întregii vieţi, există riscul să nască copii cu malformaţii congenitale.
Specialiştii recomandă populaţiei să aibă grijă ce fel de apă con