Programele de guvernare ale celor două forțe includ câteva cifre și un noian de generalități. Iar măsurile gândite pentru economie nu par a avea prea multe șanse să devină realitate.
În timp ce ARD vrea să scadă cota unică la 12% începând de la 1 ianuarie 2013, USL vrea introducerea unui impozit progresiv pe venit cu trei trepte (8%, 12% și 16%) din 2014. Dacă stânga vorbește de scăderea treptată a TVA începând din 2014, până la 19% în 2016, dreapta vrea să lase neatinsă taxa pe valoarea adăugată.
În schimb, ar urma să scadă CAS cu cinci puncte procentuale începând din ianuarie 2015. USL vrea și ea să reducă CAS tot cu cinci puncte procentuale, dar treptat, până în 2016. Și în ceea ce privește salariul minim lucrurile arată similar: ARD vrea să-l crească la 850 de lei din ianuarie 2013 și la 1.000 de lei din ianuarie 2015, iar USL vrea să ajungă la 1.200 de lei în 2016.
Lucrurile nu diferă mult nici în ceea ce privește alte chestiuni: ambele formațiuni vor creșterea veniturilor bugetare și menținerea sub control a deficitului bugetar și a datoriei publice, dar și indexarea pensiilor cu rata inflației, facilități pentru angajarea tinerilor ori finalizarea marilor inevstiții începute sau proiectate (de la autostrăzi la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și de la metrou la hidrocentrale). Cu un minus pentru USL - și un ochi neavizat își dă seama că strategii Uniunii au exagerat cu promisiunile în domeniul infrastructurii.
În ambele platforme electorale apar, așadar, promisiuni privind reduceri de taxe și contribuții sociale. Matei Păun, managing partner al BAC Investment Bank Romania, spune că, în opinia sa, scăderea impozitelor pe profit și venit nu este neapărat pe primul loc în lista de priorități a întreprinzătorilor. „Mai degrabă altele sunt neajunsurile de care se plâng oamenii de afaceri. Scăderea CAS ar putea c