IAŞI. Societatea Română de Pediatrie marchează pe data de 12 noiembrie „Ziua Mondială a Pneumoniei” şi doreşte să atragă atenţia asupra acestei boli. Conform statisticilor, România se afla pe primul loc în lume ca rată a deceselor provocate de pneumonie, în categoria de vîrsta 0-5 ani. În 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantila au fost cauzate de această boală.
Medicii anunţă că 50% dintre cazurile de pneumonie care pun în pericol viaţa copiilor sunt provocate de bacteriile Hib (Haemophilus influenzae tip b) şi pneumoccoc, boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
“Bolile respiratorii reprezintă prima cauza de morbiditate şi mortalitate infantilă. Pneumonia este responsabilă de majoritatea deceselor. În afara de cauzele infecţioase legate de virulenţa microbiană, un rol important îl au reactivitatea scăzută a sugarului şi copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomeraţiile urbane, instituţionalizarea respectiv creşe, grădiniţe dar şi disfuncţiile existente din punct de vedere epidemiologic, informarea insuficientă a familiilor. Un factor important îl reprezintă şi handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia, malformatiile”, a precizat prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Totodată, vaccinarea rămîne cea mai eficientă metodă de prevenţie. În România, vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a creşte protecţia împotriva bolilor pneumococice invazive şi non-invazive. Zeci de mii de copii au fost imunizaţi împotriva efectelor pneumococului. În ceea ce priveşte costul vaccinării împotriva pneumococului, acesta este suportat de către părinţi. Nu acelaşi luvru se întîmplă în ţări precum Bulgaria, Polonia, Grecia, care au inclusă vaccinarea anti-pneumococ în programele naţionale.
IAŞI. Societatea Română de Pediatrie marchează pe data de 12 no