Cincizeci de homosexuali au participat, luni, în vremea prânzului, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu umbre multicolore. la un flashmob prin care s-a dorit atât marcarea Săptămânii Internaţionale a Toleranţei, cât și "deschiderea" neoficială a festivalului "Serile Filmului Gay".
„Este greu să fi gay în măsura în care nu ştii să-şi impui idealurile şi valorile pe care le ai. Oamenii trebuie să înţeleagă şi toţi partenerii de discuţie că nu eşti cu nimic mai diferit sau mai prejos decât ceilalţi. Ţine şi de o autoacceptare, până la urmă. Dacă stăm să vedem ultimul studiul al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării unul din doi români nu şi-ar dori să stea la masă cu un homosexual ceea ce este foarte grav. Asta pentru că ei nici măcar nu ştiu că ar fi putut ca în viaţa lor să stea cel puţin o dată cu un homosexual la masă. Este greu să schimbi mentalităţi, dar sperăm ca în timp acestea să se schimbe. Indiferent de aspectele religioase, noi avem aceleaşi datorii faţă de stat, plătim impozite cu toţii şi trebuie cu toţii să avem aceleaşi drepturi", a mai precizat Lucian Dunăreanu, unul dintre organizatorii protestului.
Serile Filmului Gay au ajuns la a noua ediție și cuprind 70 de filme, majoritatea în premieră naţională, din 18 ţări din Europa, America, Asia şi Africa. România este prezentă şi ea în secţiunea filmelor de scurt metraj cu trei pelicule, care le spun spectatorilor că există frumuseţe în micile gesturi de zi cu zi.
Festivalul, care se va desfăşura săptămâna aceasta, aduce la Cluj regizori şi producători din străinătate, dar şi un juriu internaţional care va desemna cel mai bun film de scurt metraj, cel mai bun documentar şi cel mai bun film de lung metraj.
Locaţiile alese pentru vizionarea filmelor sunt şi ele neconvenţionale, organizatorii propunându-şi să vină în întâmpinarea publicului cinefil: casa TIFF,