Vi s-a întâmplat să cumpăraţi un aliment expirat, să plătiţi la casă un alt preţ decât cel afişat la raft sau compania de telefonie mobilă la care sunteţi abonată să nu respecte contractul? Ei bine, astfel de incidente se întâmplă aproape zilnic, iar numărul reclamaţiilor depuse la Protecţia Consumatorului a crescut simţitor faţă de anii trecuţi. Vi s-a întâmplat să cumpăraţi un aliment expirat, să plătiţi la casă un alt preţ decât cel afişat la raft sau compania de telefonie mobilă la care sunteţi abonată să nu respecte contractul? Ei bine, astfel de incidente se întâmplă aproape zilnic, iar numărul reclamaţiilor depuse la Protecţia Consumatorului a crescut simţitor faţă de anii trecuţi.
Dacă, până nu demult, numărul celor care făceau reclamaţii la Protecţia Consumatorului nu depăşea media ţărilor din Uniunea Europeană, de câţiva ani, lucrurile au început să se schimbe şi în România. De exemplu, de la începutul anului şi până în prezent, numai la Oficiul Protecţiei Consumatorului Bucureşti au fost depuse peste 3.000 de reclamaţii, după cum declară reprezentanţii instituţiei. Cele mai multe plângeri se îndreaptă împotriva companiilor de telefonie mobilă, a companiilor de televiziune prin cablu, a supermarketurilor, dar şi a companiilor de energie electrică şi căldură sau, mai nou, împotriva băncilor. Iar cel mai important lucru, după cum mărturisesc reprezentanţii Oficiului, este faptul că peste 60% din reclamaţii sunt întemeiate şi au mari şanse de câştig.
Din această categorie face parte şi Victoria, pe care am cunoscut-o la Oficiul din Bucureşti, în timp ce depunea o declaraţie. Povestea ei este destul de comună. A cumpărat trei pulovere ce aveau un preţ la raft, iar când a ajuns la casă i s-a încasat un cu totul alt preţ. "Puloverele au trei preţuri pe etichetă. Niciunul nu corespunde cu cel pe care vânzătoarea mi l-a încasat. Când am cerut să mi se exp