În raportul său pe luna octombrie, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a redus previziunile pentru cererea de petrol în acest an de la 90,5 milioane de barili pe zi, la 89,7 milioane de barili. Această scădere este direct legată de înrăutăţirea prognozei FMI în privinţa creşterii la nivel mondial de la 3,5% la 3,3% în 2012 şi de la 3,9% la 3,6% în 2013, ceea ce va afecta consumul de ţiţei.
"Preţurile mondiale la petrol vor scădea, deşi nu foarte mult. Previziunile pentru anul viitor - aproximativ 105 dolari pe baril", a declarat reprezentantul Băncii Mondiale în Rusia, Serghei Ulatov, care spune că preţul la petrol va continua să scadă până sub 100 de dolari pe baril, dar că şi în aceste condiţii bugetul Rusiei va rămâne suficient de echilibrat pentru următorii doi ani. "Mai târziu, este probabil un mic deficit", nu exclude el.
Directorul Departamentului de analize strategice al companiei de consultanţă din Moscova FBK, Igor Nikolaev, spune că firma sa se axează pe nivelul de 90 de dolari pe baril. "La aceste preţuri, nu este de aşteptat o creştere economică în Rusia anul viitor", estimează el, indicând că bugetul rus ar putea să piardă în urma acestor evoluţii aproximativ 550-600 miliarde de ruble.
În perioada dintre 2001 şi 2010, potrivit datelor FBK, din vânzarea resurselor de petrol şi gaze, Rusia a obţinut aproape 1,6 trilioane de dolari: peste 855 de miliarde în urma vânzărilor de petrol şi 354 din vânzarea gazelor naturale, restul, din vânzarea produselor petroliere. Această sumă este de cinci ori mai mare decât a obţinut Rusia în deceniul de dinainte.
Pe ce s-au cheltuit aceste fonduri uriaşe?, încearcă să elucideze Nezavisimaia Gazeta. "Unde sunt aceşti bani? O parte a mers la buget, constituit în proporţie de 50% din veniturile obţinute în urma vânzărilor de petrol şi gaze, altă parte a fost d