Geoeconomia petrolului ar putea fi regândită prin prisma transformării celui mai mare consumator de petrol, în cel mai mare producător.
Dacă, în prezent, SUA importă aproximativ 20% din necesarul de energie, până în 2020 şi-ar putea asigura aproape în totalitate independenţa, devenind cel mai mare producător de petrol, depăşind Arabia Saudită, potrivit World Energy Outlook 2012, raport dat publicităţii ieri de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE). Creşterile cantităţilor extrase din formaţiuni stâncoase solide ar putea transforma America, până în 2030, în exportator net de energie.
SUA au acoperit din surse interne 83% din necesarul de energie în primele şase luni, iar pentru întreg anul în curs ar putea consemna cel mai ridicat procentaj începând din 1991, potrivit datelor Departamentului pentru Energie.
Avansul producţiei interne reduce independenţa ţării de importurile de petrol şi protejează economia de perturbări în aprovizionare cauzate de factori externi.
India, China şi Orientul Mijlociu sunt responsabile pentru 60% din creşterea cererii din următoarea perioadă, astfel că fluxurile comerciale din Orientul Mijlociu îşi vor schimba direcţia către Asia, iar investiţiile se vor concentra pe asigurarea securităţii rutelor strategice.
Cel mai mare exportator din regiune va fi, până în 2035, Irakul. Cu o producţie de 8 milione barili pe zi, va depăşi Rusia şi va deveni al doilea mare exportator al lumii.
Eficienţa energetică, promovată extensiv, ar putea reduce cu aproape 13 milioane barili/zi cererea de petrol, însă, până în prezent, eforturile liderilor mondiali în această direcţie nu au fost suficiente, apreciază raportul AIE.
Cererea mondială de petrol este estimată să crească la 99,7 milioane de barili pe zi în 2035, faţă de 87,4 milioane de barili pe zi în acest an, potrivit AIE, organizaţie care consiliază 28 d