Nu este clar cum îşi va reduce cheltuielile AŞM, când zice că nu are bani decât pentru salarii şi întreţinere. După ce estimase că ar putea rămâne fără aproximativ 7 institute de cercetare şi 500 din cercetători ştiinţifici în urma reducerii cu aproape 50 de milioane de lei a bugetului său pentru anul viitor, Academia de Ştiinţe declară că va încerca să nu concedieze pe nimeni. În aceste condiţii, nu este clar cum îşi va reduce cheltuielile instituţia, pentru că tot ea afirmă că nu are bani decât pentru salarii şi servicii de întreţinere a clădirilor. Liliana Barbăroşie a aflat mai multe la acest subiect, vorbind şi cu un expert în politici publice care a analizat eficienţa cheltuielilor Academiei de Ştiinţe din 2012:
Conducerea Academiei de Ştiinţe i-a convocat astăzi pe administratorii unităţilor de cercetare subordonate pentru a-i anunţa că vor trebui să-şi reducă, fiecare, cel puţin 10 la sută din cheltuielile programate pentru 2013. O asemenea măsură se ia pentru că, la momentul adoptării în lectura finala a legii bugetului pentru anul viitor, parlamentarii au găsit de cuviinţă să reducă cu aproape 50 de milioane de lei bugetul Academiei de Ştiinţă estimat iniţial la aproape 400 de milioane, fapt pentru care au fost acuzaţi într-o scrisoare emisă de instituţie că ar submina ştiinţa şi cercetarea. Preşedintele Academiei, Gheorghe Duca, a reacţionat spunând chiar că este o manifestare de „rea-voinţă” faţă de mediul academic.
Solicitat de noi, secretarul ştiinţific general al AŞM, Ion Guceac, ne-a spus că deocamdată nu se ştie care anume cheltuieli vor fi reprimate, dar că instituţia va încerca să evite concedierile printre cercetătorii ştiinţifici:
„Noi vom încerca factorul uman să nu-l afectăm. Am lansat astăzi criteriile în baza cărora urmează să traducem în viaţă această decizie nefastă pentru noi. Ce putem reduce, redu