Activitatea de investiţii imobiliare din ţara noastră rămâne limitată, din cauza numărului redus de investitori activi de pe piaţa locală, se arată într-un studiu realizat de "Jones Lang LaSalle" (JLL).
"În etapa actuală a ciclului macroeconomic, selectivitatea este absolut necesară, iar noi observăm potenţiale investiţii care pot asigura venituri (ajustate cu riscul corespunzător) mult mai atractive în comparaţie cu cele oferite în alte ţări din zona CEE", subliniază specialiştii din cadrul JLL.
Aceştia se aşteaptă la noi investitori care să evalueze piaţa, precum şi la revenirea interesului unor fonduri de investitiţii care au tranzacţionat deja pe piaţa locală.
Potenţialii cumpărători au fost refractari în a investi în pieţele mai puţin tradiţionale din Europa Centrală şi de Est, precum România, unde există incertitudinea condiţiilor macroeconomice, sunt de părere reprezentanţii JLL, considerând că, pe măsură ce avansează în evaluarea condiţiilor de ţară, investitorii "îşi recapătă nivelul de confort necesar pentru a plasa investiţii pe piaţa românească".
În prezent, randamentul pe segmentul de birouri este de 8%, în timp ce în domeniul comercial şi în sectorul industrial, randamentul este de 8,25% şi, respectiv, 9,5%-10%.
* JLL: "Cea mai pregnantă caracteristică a pieţei de birouri este incertitudinea"
Pe segmentul spaţiilor de birouri, au fost inaugurate trei noi proiecte, în Bucureşti, în cel de-al treilea trimestru al acestui an (perioada la care face referire cercetarea), însumând circa 20.000 de metri pătraţi.
"În mare parte, la această suprafaţă a contribuit < AFI Business Park > (13.700 mp), urmată de < Aviatorilor Plaza > (3.300 mp) şi < Monolit Square > (2.100 mp)", potrivit reprezentanţilor JLL, care adaugă: "În mod suprinzător, proiecte de anvergură precum < Hermes Business Campus > şi < Green Gate > şi-au