Cei peste 300.000 de români din Valea Timocului sunt supuşi la abuzuri fără precedent, în special, în privinţa libertăţii religioase. La care se adaugă şi încercarea autorităţilor sârbe de a impune artificial o minoritate vlahă.
Aceste probleme au fost sesizate de reprezentanţii comunităţilor de români din Serbia, în cadrul unei dezbateri organizate la Bruxelles, în cadrul Parlamentului European, de eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu. Eurodeputatul român Victor Boştinaru a apreciat că România trebuie să fie o susţinătoare a aderării Serbiei la Uniunea Europeană şi că nu poate exista un proces real de extindere fără Serbia, dar că trebuie respectate drepturle comunităţii româneşti. “Cred că problematica aceasta a comunităţii româneşti din Serbia trebuie rezolvată aproape exclusiv în plan bilateral, prin cooperare, prin dialog, şi regret că acest lucru nu s-a întâmplat până astăzi aşa, aici fiind o contribuţie importantă a Belgradului, care adeseori a mimat această cooperare. Vreau să contez pe angajamentul sincer proeuropean al numeroşilor mei prieteni de la Belgrad ca să nu mai deranjăm PE cu un subiect care ar fi trebuit să fie rezolvat de mult timp între Bucureşti şi Belgrad”, a afirmat Boştinaru, care este preşedinte al grupului informal “Prietenii Serbiei” din cadrul PE, transmite Agerpres.
Drepturi, doar pe hârtie
“În declaraţiile publice ale autorităţilor se spune clar că Serbia ca stat are cea mai bună lege pentru minorităţi, care prevede un maxim de drepturi pentru minorităţile din Serbia, în comparaţie cu legea europeană. În ciuda acestui fapt noi, minoritatea română din sudul Dunării, nu avem nici măcar un minimum de drepturi. Se vorbeşte public de prietenia dintre Serbia şi România. Noi, românii din Valea Timocului, întrebăm: Unde ne aflăm noi în raport cu prietenia dintre ţările noastre vecine? Oare noi, ca minoritate, nu reprez