După un inventar efectuat de Comisia Judeţeană de Incluziune Socială Alba, din informaţiile transmise de cinci primării din mediul urban, a reieşit că vârstnicii, copiii, persoanele cu handicap şi cele de etnie romă sunt categoriile de populaţie cele mai vulnerabile din punct de vedere social. Instituţia Prefectului Judeţului Alba va convoca o întâlnire cu mai mulţi primari din judeţ, în vederea unui schimb de idei şi a găsirii de soluţii pentru problemele sociale ale judeţului.
În 7 noiembrie, Comisia Judeţeană de Incluziune Socială Alba s-a întrunit la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, a inventariat problemele sociale cu care se confruntă primăriile din judeţ. Dezbaterile au avut loc pe marginea problematicii sociale specifice mediului urban, în condiţiile în care Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba a solicitat informaţii celor 11 primării de municipii şi oraşe. Deşi, primăriile Alba Iulia, Blaj, Baia de Arieş, Cîmpeni, Abrud nu au transmis date, pe marginea informaţiilor puse la dispoziţie de primăriile Aiud, Cugir, Sebeş, Zlatna, Ocna Mureş şi Teiuş, comisia judeţeană a avut posibilitatea să facă o analiză complexă pe această temă.
Conform datelor comunicate de către cinci dintre primăriile din mediul urban, la nivelul judeţului Alba, s-a constatat că persoanele cele mai vulnerabile din punct de vedere social sunt copiii, vârstnicii, persoanele cu handicap şi cele de etnie romă. Din cauza instabilităţii socio-economice din ultima perioadă, comunităţile resimt dezechilibre economice puternice care generează manifestarea acută a problemelor sociale, între care se remarcă abandonul şcolar şi familial, creşterea gradului de sărăcie, îmbătrânirea populaţiei şi creşterea ratei dependenţei de stat, creşterea mobilităţii sociale dinspre urban spre rural, migrarea tinerilor către marile oraşe din jur şi migrarea forţei de m