Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că nu are nici un fel de problemă că în judeţul Gorj funcţionează microcariere, atâta timp cât acestea funcţionează în condiţii de legalitate şi de respectare a legii. Directorul CEO considera că existenţa unei concurenţe pe piaţă duce la scăderea preţului de cost şi creşterea rentabilităţii.
În judeţul Gorj funcţionează patru microcariere, două dintre acestea întâlnindu-se pe raza localităţii Slivileşti, conform Agenției pentru Protecția Mediului Gorj. Surse din sistemul minier susţin că în general, microcarierele exploatează cărbunele din straturile aflate la suprafaţă iar când vine vorba să redea terenurile în circuitul agricol, acest lucru nu se realizează la standardele impuse de legislaţia actuală. Problemele sunt multe iar când vine vorba de zăcămintele de cărbune, cei interesaţi din mediul privat ştiu întotdeauna unde sunt cele mai bune straturi de cărbune. Aceleaşi surse au mai confirmat faptul că a devenit o adevărată afacere pentru unii din foştii angajaţi ai sistemului, care în urma vânzării de hărţi cu perimetrele de exploatare obţin bani frumoşi. Astfel, se pare că pentru un milion tone cărbune presupus a se afla în rezervă, cel care vinde harta primeşte 10.000 de euro. În general, cei care conduc lucrările de exploatare în microcariere sunt foşti salariaţi din sistemul minier, care cunosc foarte bine activitatea dar şi zonele de explorare.
Ciurel: „Trebuie respectată legea”
La prima vedere directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel susţine că nu priveşte cu ochi răi funcţionarea şi existenţa microcarierelor pe raza judeţului Gorj. „Sunt de acord cu faptul că o concurenţă nu poate decât să ne facă bine, duce la scăderea preţului şi la creşterea rentabilităţii”, a precizat şeful CE Oltenia. Însă, directorul CEO spune că acestea trebuie să respecte prevederile legal