Băsescu s-a ţinut mereu de cuvânt când a promis că intră în joc.
Reţinerea deputatului Alin Trăşculescu, şeful organizaţiei PDL Vrancea, cade foarte prost pentru ARD cu mai puţin de o lună înaintea votului decisiv din 9 decembrie. Mai mult ca oricare alt competitor electoral, PDL s-a lăudat că este partidul anticorupţie prin excelenţă, formaţiunea care 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, se ocupă de exorcizarea mitei şi a clientelismului politic. Dar, marele juriu etic al PDL, aflat sub conducerea Monicăi Macovei, i-a dat certificat de moralitate lui Trăşculescu, drept pentru care şeful de la Vrancea a fost pus pe lista de candidaţi în vederea obţinerii unui nou mandat de deputat. Monica Macovei declară că a votat împotrivă, comisia fiind de vină că asemenea personaje au fost reînvestite să reprezinte partidul şi pe cetăţenii din Vrancea, colegiul Mărăşeşti.
Eşecul comisiei Macovei merită analizat. Până la urmă, a fost o încercare onestă a PDL de a înlătura persoanele corupte din propriile rânduri sau doar o mişcare propagandistică? Răspunsul nu poate sta decât în rezultatul muncii acestei comisii. Niciun personaj dubios nu a fost scos de pe liste. Comisia a analizat, a cântărit şi după o atentă chibzuinţă a decis să nu-şi asume nicio responsabilitate. Pur şi simplu, totul a fost pasat conducerii superioare a PDL, precizându-se, ca pe vremurile de dinainte de 1989, că partidul are întotdeauna dreptate. Atunci de ce a mai fost nevoie de lucrările comisiei Macovei?
În acest context, a picat şi scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu care cere Camerei ca, odată cu ridicarea imunităţii lui Trăşculescu, să rediscute aceeaşi solicitare şi în cazurile Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Şeful statului dă o mână de ajutor PDL, partid pe care l-a sprijinit în fiecare campanie electorală. Evident, Justiţia trebuie lăsată să-şi facă meseria fără opre