Directorul general al BBC, George Entwistle, a demisionat din funcţie, după numai 55 de zile, ca urmare a unui scandal generat de acuzaţii nefondate de pedofilie aduse de un program TV unui fost politician de frunte din Partidul Conservator.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Demisia a aruncat corporația publică britanică, deja slăbită de scandalul molestărilor sexuale Jimmy Savile, în cea mai gravă criză din istoria sa de 90 de ani.
Se poate spune că Entwistle și-a dat singur lovitura de grație. Sâmbătă, 10 noiembrie, la doar o săptămână după difuzarea materialului incriminat în emisiunea Newsnight, directorul general recunoștea într-un interviu difuzat pe BBC Radio 4 că nu era la curent cu conținutul programului și nici nu citise articolele din presă în care era sesizată falsitatea acuzațiilor.
După numai 12 ore, George Entwistle, flancat de Lordul Patten, președintele BBC Trust, organismul de reglementare și control al corporației, își anunța demisia din funcție.
Programul difuzat de Newsnight, o emisiune de analize și reportaje TV transmisă zilnic pe canalul BBC 2 de luni până vineri la 22.30, includea un interviu cu Steve Messham, un bărbat de 49 de ani, care afirma că în anii ’70, pe când se afla într-o casă de copii, fusese molestat sexual, chiar violat de un fost fruntaș al Partidului Conservator, din vremea când acesta era condus de Margaret Thatcher.
Deși politicianul respectiv nu era numit în programul Newsnight, realizatorii săi, jurnaliști din afara BBC, au dat indicii pe Twitter și pe diferite bloguri pe Internet din care a devenit clar că persoana acuzată era Lordul McAlpine, fost trezorier al Partidului Conservator și prieten apropiat al premierului Thatcher.
Scandalul a izbucnit când cotidianul The Guardian a dezvăluit că era vorba de o confuzie de identitate, recunoscută de Messham.
La scu