O nouă înţelegere cu finanţatorii externi va restabili încrederea investitorilor în economia românească, dar, pe termen mediu, va crea percepţia că ţara nu se poate descurca în absenţa unor reguli impuse din exterior.
Autorităţile de la Bucureşti anunţau la sfârşitul săptămânii trecute intenţia de a încheia un nou acord, pentru „încă un an sau doi“, cu finanţatorii internaţionali. Acesta ar fi al treilea acord încheiat după cel de tip stand-by încheiat în mai 2009 şi cel de tip precaut din martie 2011. Mai are nevoie România de o nouă înţelegere cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială? Părerile analiştilor sunt împărţite.
Un nou acord, fie el şi de tip precaut, ar consolida încrederea investitorilor într-o perioadă atât de dificilă, reprezentând „o veste bună“ pentru pieţele financiare, sunt de părere analiştii băncii austriece Erste. „În viziunea noastră, un nou acord cu FMI, UE şi Banca Mondială reprezintă o veste bună pentru pieţele financiare, deoarece va întări încrederea investitorilor, în vremuri dificile“, se arată într-un raport al băncii, citat de adevarul.ro.
Mai mult, interesul pentru obligaţiunile guvernamentale în lei ar creşte, fapt anticipat deja de investitori, randamentul eurobondurilor româneşti ajungând astfel vineri la cel mai ridicat nivel din ultima lună, scrie Bloomberg. „Credem că un nou acord preventiv cu FMI va fi un factor pozitiv pentru obligaţiunile guvernamentale denominate în lei“, a comentat analistul Nicolae Covrig de la Raiffeisen Bank. „Acordul cu FMI, în nişte termeni în care îmi explică mie domnul Florin Georgescu (ministrul de Finanţe – n.r.), să înţeleg, în termeni medicali, este medicul care spune: «da, România este sănătoasă, este cu toate analizele la zi şi atunci cei de pe piaţa financiară privată ne împrumută». Este bine să avem certificatul, ca să ne împrumutăm mai ieftin de la creditorii privaţi