Trecut recent din „tabăra“ experţilor care au criticat măsurile guvernelor în cea a demnitarilor numiţi să ia măsuri fiscale, Liviu Voinea (37 de ani) şi-a păstrat discursul analitic. Cu toate presiunile pe care, foarte probabil, le are de înfruntat, a analizat la rece impactul fiecărei măsuri propuse mai mult sau mai puţin oficial şi are răspunsuri pregătite atât pentru decidenţii care vor să introducă diverse schimbări în politicile publice, cât şi pentru consultanţii nemulţumiţi de unele prevederi fiscale. S-a vorbit de la cel mai înalt nivel despre reducerea cotei unice?
Voinea e de acord, dar numai punctual, mai exact cu scăderea cotei doar pentru persoanele cu venituri mici, nu pentru toţi contribuabilii. TVA la încasare va crea probleme? Desigur, dar „numai acelora care vor să se folosească de sistemul actual pentru a îşi crea avantaje prin deducerea şi solicitarea de rambursare a TVA neachitat", precizează oficialul Finanţelor. Într-un interviu pentru „Adevărul", Liviu Voinea arată că România are toate şansele să treacă peste problemele economice, dar „depinde cât de serioşi vor fi cei care vor prelua finanţele ţării".
„Adevărul“: Sistemul fiscal românesc este considerat de către consultanţi ca fiind „stufos“ şi complicat. Aveţi intenţia de a relaxa procedurile fiscale?
Liviu Voinea: Suntem în curs de relaxare a procedurilor, iar unele măsuri sunt deja în legislaţie. Aş aminti în primul rând posibilitatea acordată contribuabilului de a-şi plăti datoriile fiscale principale în ordinea vechimii şi ulterior datoriile fiscale accesorii în ordinea vechimii, spre deosebire de variantele anterioare în care administraţia stabilea ordinea. Mai mult, în această perioadă ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) traversează un amplu proces de restructurare, sub supravegherea Băncii Mondiale, în urma căruia multe proceduri vor fi simplificate. Acel