Oficialii zonei euro au anunţat, ieri seara, că nu vor autoriza deocamdată deblocarea tranşei de împrumut pentru Grecia, în pofida faptului că ţara a aprobat, în noaptea de duminică spre luni, bugetul de austeritate pe 2013.
Miniştrii de finanţe din uniunea monetară, reuniţi la Bruxelles, au arătat că nu iau, pentru moment, o astfel de decizie întrucât nu există un acord între creditorii internaţionali în privinţa sustenabilităţii datoriei Greciei, astfel încât aceasta să ajungă la 120% din PIB în 2020.
Asta, în condiţiile în care cele mai recente date ale Comisiei Europene arată că datoria publică a Atenei ar urma să crească la aproape 190% din PIB până în 2014, de la 176,7% anul acesta.
Oficialii europeni au subliniat că ţara nu va intra în încetare de plăţi din cauza întârzierii tranşei.
Liderul Eurogroup, Jean-Claude Juncker, adeclarat că troica creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) a transmis un raport pozitiv privind Grecia, aceasta fiind o precondiţie ca Atena să primească următoarea tranşă, de 31,5 miliarde de euro, din împrumuturile externe.
"Raportul este fundamental pozitiv, pentru că grecii chiar s-au ţinut de cuvânt", a declarat Juncker, subliniind însă că deocamdată sunt nerezolvate mai multe aspecte, inclusiv eventuala prelungire cu doi ani a termenului în care Grecia trebuie să-şi reducă deficitul bugetar. Juncker a arătat că trebuie consultate parlamentele naţionale ale statelor din zona euro.
Ministrul elen de finanţe, Yiannis Stournaras, a declarat, ieri, că Grecia nu aşteaptă decât o "declaraţie politică" de susţinere în urma reuniunii Eurogroup.
Parlamentul de la Atena a aprobat un buget care prevede, pentru 2013, reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe cu un impact total de 9,5 miliarde euro.
V.R.
Grecia depune ef