Vezi
De bucate traditionale, horinca, dar si de invartite si tropotite din toate zonele Maramuresului au avut parte baimarenii care au participat la cea de-a IV-a editie a sarbatorii „Dantul cosercilor”. La evenimentul, desfasurat ieri seara, 11 noiembrie, la Casa Armatei, au fost invitati toti maramuresenii care au inteles ca, potrivit traditiei, inainte cu cateva zile de lasatul secului trebuie sa petreaca, pentru a intra asa cum se cuvine in postul Craciunului.
O adevarata competitie de danturi, dar si de bucate traditionale asezate in cele peste 100 de coserci acoperite cu frumoase stergare , s-a incins ieri, 11 noiembrie, la sarbatoarea maramureseana „Dantul Cosercilor”. Zeci de copii si tineri, care au prins drag si au invatat jocurile traditionale, au oferit celor prezenti un spectacol pe cinste. Inainte de a se prinde in hora, cei mici si-au asezat cu grija bucatele pregatite cu migala de parinti si bunici.
„E a IV-a editie deja, iata ca nu se dezmint baimarenii si vin, asta e ceea ce ne-am dorit, sa ii provocam sa vina la astfel de baluri. Iata, ne pregatim sa intram in post si atunci baimarenii au inteles sa vina si sa petreaca. Cred ca sunt peste 100 de coserci, daca este sa ne gandim ca toti dansatorii au venit cu cate una. In fiecare an mamicile incearca sa aduca retete noi, altceva, iar daca priviti cu atentie cosercile veti observa ca in fiecare an sunt alte stergare pe ele. E o competitie si asta”, a declarat Amalia Chiorean, organizatoarea evenimentului.
Roate, dansuri specifice din Chioar dar si din alte zone ale Maramuresului, precum si cantece care le-au mers direct la suflet celor prezenti la eveniment au interpretat tinerii artisti aflati pe scena. Pe langa competitia artistica foarte stransa, dansatorii si interpretii au vrut sa demonstreze ca au pregatit si cele mai gustoase bucate.
“Es