România se află pe primul loc în lume ca rată a deceselor provocate de pneumonie în rândul copiilor cu vârste între 0 şi 5 ani. Astfel, din cauza acestei boli, în ţara noastră, mor anual 895 de copii, mai mulţi decât în India, Bangladesh sau Nigeria.
Deşi cele mai multe decese din cauza pneumoniei se înregistrează, în general, în ţările în curs de dezvoltare, din cauza condiţiilor socio-economice precare, această boală face ravagii în rândul copiilor din România, ţara noastră fiind pe primul loc în lume în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă din cauza pneumoniei.
Explicaţia pentru această situaţie este lipsa de informare şi de bani a familiilor. Studiile arată că doar unul din cinci părinţi cunoaşte semnele de pericol ale pneumoniei - respiraţie dificilă, tuse, febră, dureri de cap, frisoane, pierderea poftei de mâncare, convulsii - şi de aceea, doar jumătate dintre copiii bolnavi primesc îngrijiri medicale. În plus, deşi medicii recomandă imunizarea copiilor împotriva pneumoniei, mulţi părinţi nu îşi vaccinează copiii pentru că nu au bani.
„În afară de cauzele infecţioase legate de virulenţa microbiană, apariţia pneumoniei este influenţată de o serie de factori importanţi: reactivitatea scăzută a sugarului şi copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomeraţiile urbane, instituţionalizarea (creşe, gradiniţe), disfuncţiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum şi informarea insuficientă a familiilor. De asemenea, un factor important îl reprezintă şi handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia şi malformaţiile", explică prof. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Măsuri de protecţie
Medicii recomandă părinţilor ca măsuri de protecţie: alăptarea exclusivă în primele şase luni şi o alimentaţie echilibrată până la vârsta de cinci ani, spălarea regulată pe m