Aproape 44% din populaţia lumii trăieşte în zone de coastă, iar numărul lor creşte de la zi la zi. De ce? În principal datorită comerţului maritim şi accesului facil la fructe de mare, dar există şi alte motive.
Din păcate, însă, marea nu întoarce întotdeauna aceeaşi iubire tandră. Între 1950 şi 2009, nivelul oceanelor a început să crească între 0,6 şi un milimetru anual la nivel global. Aşa că se pune întrebarea ce se va întâmpla cu toate acele persoane care locuiesc în zona de coastă dacă apa continuă să invadeze tot mai mult uscatul.
Dacă nivelul apei creşte suficient de lent încât să le permită locuitorilor din aceste zone să se mute în locuri mai sigure înseamnă că această creştere este prea lentă pentru ca cineva să o observe, atrage atenţia „Foreign Policy“.
Şi dacă la aceste schimbări adăugăm şi fenomenele meteorologice extreme precum uraganul Sandy, care a făcut ravagii în Statele Unite, atunci oraşele din zonele de coastă vor ajunge să arate asemenea celor din filmele apocaliptice.
New York-ul își va reveni, iar Sandy va rămâne o amintire nefericită. Însă, de acum înainte, locuitorii metropolei nu vor mai putea spune că nu au primit un semnal de alarmă din partea naturii, la fel ca cei din New Orleans, care au fost avertizaţi cu uraganul Katrina în 2005. Cel mai probabil scenariu pentru ambele orașe este că vor ajunge să fie înghițite de ape într-un final.
Lista de metropole amenințate de creșterea nivelului apelor și de furtuni este alarmant în ultimul timp, informează revista britanică „Foreign Policy”. Câteva dintre oraşele ameninţate adesea de inundaţii sunt:
- Mumbai, India: 2,8 milioane de locuitori expuși la inundații
- Shanghai, China: 2,4 milioane
- Miami, Statele Unite ale Americii: două milioane
- Alexandria, Egipt: 1,3 milioane
- Tokyo, Japonia: 1,1 milioane