"Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?". În noiembrie 2009, peste 6,7 milioane de români au răspuns "DA". "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?". În noiembrie 2009, aproape 8 milioane de români au răspuns "DA".
Evident, degeaba.
Au trecut 3 ani de atunci. Şi, în ciuda acestor rezultate, iată, România se pregăteşte din nou de alegeri, în urma cărora ar putea ajunge în Parlament nu 300, aşa cum ne-a fost vrerea în 2009, nu 469 (inclusiv minorităţile) aşa cum a fost până acum, ci în jur de 550 de senatori şi deputaţi. Da, aţi citit bine, vreo 550, cu circa 100 mai mult decât în actuala legislatură.
Sigur, la acest moment, nimeni nu poate înainta o cifră exactă, algoritmul electoral e însă simplu. Conform legii în vigoare, cu cât USL va avea mai multe colegii în care să câştige cu peste 50%, cu atât în Parlament vor fi mai multe locuri, câştigate suplimentar de celelalte partide la redistribuire. Iar simulările şi calculele estimative făcute până acum asta spun: numărul parlamentarilor în noua legislatură e posibil să ajungă la peste 550. Cu alte cuvinte, vor fi colegii din care vor pleca în Parlament şi câte doi reprezentanţi.
Asta ne trebuia la cât e de firav bugetul, asta ne lipsea când toată lumea strigă AUSTERITATE! Să-nnebuneşti, nu alta! Să dai în mintea copiilor de grădiniţă şi să cânţi: "Un deputat se legăna pe o pânză de păianjen, şi fiindcă ea nu se rupea a mai venit un deputat. Doi!".
Sincer, dacă n-ar fi vorba de cheltuielile uriaşe pe care le presupune un parlamentar... nu mai zic de 100, la cât sunt de nemulţumită de actuala clasă politică, zău dacă mi-ar păsa. O sută de tăietori de frunze la câini în plus sau în minus, mie nu-mi schimbă cu nimic viaţa. Legile tot la fel de proaste vor fi, fondurile alocate la fel de "ins