S-a metamorfozat Ponta, devenind un democrat autentic, conştient de greşelile făcute şi, pe cale de consecinţă, de pericolul pe care îl reprezintă Voiculescu şi Antonescu pentru România şi poziţia ei în Europa?
O idee perfidă se insinuează, în comentarii sau discuţii: „the good guy“ Ponta se luptă, deocamdată pe muteşte şi prin sforării, cu tripleta nefastă Voiculescu-Antonescu-Dragnea, de care are de gând să se debaraseze după alegeri, într-un fel sau altul. Pe ce se bazează acest scenariu? În primul rând, se pleacă de la constatarea că Victor Ponta a devenit mult mai reticent în atacarea instituţiilor-cheie apreciate şi susţinute de Comisia Europeană, cancelarii europene şi Statele Unite, lăsându-l pe prietenul său Antonescu să evolueze la liber în spurcarea acestora. În al doilea rând, de la începutul de dialog cu preşedintele, care ar creiona o posibilă viitoare coabitare, cerută insistent de mediul de afaceri şi cancelarii. Şi, în al treilea rând, pe diferite informaţii, inclusiv din PSD, care spun că una dintre condiţiile acceptării lui Ponta ca partener de dialog al Occidentului este îndepărtarea de la putere a cuplului Voiculescu-Antonescu, văzut ca „răul cel mai mare“ în combinaţia numită USL.
Scenariul are însă logică doar din perspectiva celor care au considerat că în vară a avut loc o tentativă de puci, că separaţia puterilor în stat este în continuare pusă în discuţie, şi nu din perspectiva a USL şi a electoratului său, care deplâng că s-a umblat cu mănuşi şi că guvernul a avut comportament de „slugă“ a marilor puteri. Are logică doar plecând de la premisa că Victor Ponta a înţeles şi el aceste lucruri, fie sub presiunea externă, fie în urma unei revelaţii şi, deci, este de bună credinţă. Să fie, oare, aşa? S-a metamorfozat Ponta, devenind un democrat autentic, conştient de greşelile făcute