Romania se confrunta cu un val tot mai mare de insolvente. Cat a crescut numarul companiilor intrate in insolventa, ce grad de indatorare sau pierderi medii au acestea, precum si cele mai afectate zone geografice si domenii de activitate, intr-un articol DailyBusiness.ro.
Procedura de insolventa a fost deschisa, in primele 9 luni din 2012, pentru 16.481 firme din Romania, cifra in crestere cu 7,59% fata de aceeasi perioada a anului anterior si cu 17,17%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010. Cele mai multe sunt afaceri de dimensiuni mici.
Peste jumatate din aceste insolvente au fost solicitate de catre debitori, se arata intr-un studiu publicat de Coface Romania, ce prezinta evolutia insolventelor firmelor romanesti, luand in calcul perioada primelor noua luni ale acestui an.
„Pe fondul erodarii sustenabilitatii firmelor ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele reprezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere. In aceste conditii, estimam ca anul 2012 se va finaliza cu o crestere a insolventelor nou deschise, in procent de aproape 10% fata de anul anterior”, a declarat Constantin Coman, country manager, Coface Romania.
Pentru al treilea an consecutiv, primele 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, in conditiile in care se observa o crestere a gradului de concentrare pentru primele trei-cinci sectoare, se arata in studiu.
86% dintre firmele intrate in insolventa in perioada analizata sunt microintreprinderi, dar acestea reprezinta sub 10% din cifra de afaceri consolidata, 12% din numarul de salariati si 0,5% din v