Scriitoarea de origine bănăţeană Herta Müller a fost prezentă în capitala Ungariei, Budapesta, la închiderea expoziţiei „Cercul drăcesc al cuvintelor”. Herta Müller s-a arătat dezamăgită de atitudinea celor care consideră că nu are dreptul să vorbească despre România de azi.
Herta Müller, scriitoarea de origine bănăţeană, a fost prezentă în capitala Ungariei, pentru a participa la închiderea expoziţiei „Cercul drăcesc al cuvintelor”. Deţinătoarea Nobelului pentru Literatură, din 2009, le-a spus jurnaliştilor maghiari că urmăreşte cu atenţie evoluţia lucrurilor în României.
Vehementă critică a situaţiei din România, atât înainte de 1989, cât şi după Revoluţie, Herta Müller nu şi-a menajat ţara de origine nici cu ocazia prezenţei la Budapesta.
„Omul este atent la ştirile despre locurile prin care a trecut. La locurile unde a existat interes pentru lucrările ei. În România, cărţile mele au apărut şi înainte de premiul Nobel. Problema în fosta mea patrie nu este acceptarea operelor mele, ci eternele reproşuri care mi se aduc. În opinia multora, persoanele care trăiesc peste hotare nu înţeleg problemele din ţară, astfel că nu au dreptul să se amestece în treburile ţării”, a spus Herta Müller, citată de MTI.
Nu există interes pentru studierea dosarele securităţii
Scriitoarea susţine că societatea civilă şi numeroasele asociaţii care se ocupă de drepturile omului sunt prea puţin interesate să studieze dosarelor de la CNSAS.
“Prea puţini au fost curioşi de dosarele făcute de către informatori şi Securitate. Trebuie identificate persoanele care au avut un rol în dictatura comunistă. Specialiştii trebuie să descopere rolul medicilor, profesorilor, preoţilor, poştaşilor în aparatul de represiune a comuniştilor”, a spus Herta Müller.
Scriitoarea născută în satul timişean Niţchidorf, a afirmat că serviciile