Persoanele care mănâncă zilnic şuncă sau cârnaţi prezintă un risc crescut de a suferi de cancer pancreatic. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă suedezi, care susţin că au descoperit că există o legătură foarte strânsă între consumul de carne procesata - precum cel de şunca sau cârnaţi - şi cancerul pancreatic, notează site-ul gawker.com.
Savanţii de la Institutul Karolinska susţin că, dacă cineva ar mânca în fiecare zi 50 de grame de carne procesată, adică echivalentul unui cârnat, riscul să se îmbolnăvească de cancer pancreatic ar creşte cu 19%.
În ciuda acestei descoperiri, şansele ca această boală să fie descoperită din timp rămân scăzute. Experţii din domeniul oncologiei susţin că introducerea în meniul zilnic a cărnii procesate este asociat şi cu obezitatea.
Consumul de carne roşie şi carne procesată a fost deja asociat cu apariţia cancerului intestinal. Din acest motiv, autorităţile britanice au recomandat populaţiei să nu mănânce mai mult de 70 de grame pe zi.
Profesorul Susabba Larsson, care a condus cercetarile la Institutul Karolinska, a declarat că asocierile cu alte tipuri de cancer sunt destul de "controversate".
Studiul a fost publicat în British Journal of Cancer şi analizează 11cazuri şi 6.643 de pacienţi cu cancer pancreatic. Conform acestor cercetări, riscul apariţiei bolii creşte cu 19% pentru fiecare 50 de grame de carne procesată consumată.
Potrivit datelor studiului, dacă cineva mănâncă zilnic 100 de grame de şuncă sau de cârnaţi predispoziţia la cancer pacretic creşte până la 38%. Din acest motiv, este recomandat un consumul cât mai redus de carne roşie.
Persoanele care mănâncă zilnic şuncă sau cârnaţi prezintă un risc crescut de a suferi de cancer pancreatic. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă suedezi, care susţin că au descoperit că există o legătură foarte strânsă înt