Capital a consultat un document care arată clar cât cred asigurătorii că ar trebui să fie limita maximă pentru despăgubirile primite de familiile victimelor din accidente rutiere.
Despăgubirile acordate pentru vătămări corporale şi decese în urma accidentelor rutiere a devenit, poate, cea mai mare problemă cu care companiile de asigurări se confruntă în acest moment. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, anul trecut, societăţile de specialitate au fost nevoite să disloce peste 1 miliard de lei, în plăţi şi rezerve pentru procese pe rol, pentru a acoperi daunele de acest tip. Suma a crescut substanţial anul acesta.
În condiţiile în care legea spune că valoarea maximă a despăgubirilor pentru familiile victimelor poate ajunge la nu mai puţin de 5 milioane de euro, iar instanţele din România se dovedesc mult mai darnice din acest punct de vedere în comparaţie cu cele din majoritatea celorlalte ţări din Uniunea Europeană, tragediile care se petrec în România au devenit nu doar o mare problemă pentru asigurători, ci şi o importantă sursă de profit pentru avocaţi. Rezultatul final va fi, după cum ne-au declarat specialişti din piaţă, creşterea substanţială a tarifelor practicate pentru poliţele RCA, fenomen care a început deja să se simtă. „Piaţa de RCA din România este afectată de un nou val de daune, de tipuri de daune. Mă refer aici la vătămările corporale şi daunele morale. Din păcate, lucrurile au excaladat în ultima perioadă semnificativ, în această zonă discutându-se despre nişte sume uriaşe pentru România şi uriaşe pentru preţurile pe care le practicăm la asigurarea obligatorie. Discutăm de milioane de euro care se acordă pentru daune morale. În 2012, daunele plătite au escaladat de-a dreptul“, a declarat, pentru Capital, Iulius Alin Bucşa, preşedintele Astra Asigurări, cel mai mare jucător din piaţă pe zona RCA. @N_