Direcţia Educaţie a intensificat controalele la instituţiile preşcolare şi şcolare din Capitală, pentru a verifica dacă produsele cu care sunt hrâniţi copiii sunt bune.
Şefa Direcţiei, Tatiana Tverdohleb, a menţionat ieri că aceste vizite se fac săptămânal. „Pe parcursul anului precedent au fost sancţionaţi, din aceste motive, trei şefi de direcţii, trei conducători de grădiniţe şi şcoli. Au fost demişi un şef de gospodărie şi doi şefi de depozite", a menţionat funcţionara.
Şefa de la Educaţie a mai pus că pe parcursul acestui an au fost avertizaţi 55 de agenţi economici care au comis anumite încălcări la capitolul deservirea alimentară.
Chirtoacă: „Trebuie să fim mai duri"
Tatiana Tverdohleb a propus ca grădiniţele să primească produse alimentare de la un depozit comun, nu de la diverşi agenţi economici. „Nu putem să urmărim în ce condiţii sunt păstrate şi transportate produsele. Nu suntem specialişti în alimentaţie să ne dăm seama care este compoziţia brânzei. Studiem doar certificatul care însoţeşte produsul", a menţionat şefa direcţiei.
Dorin Chirtoacă a cerut șefilor de la Educație să fie foarte duri cu cei care furnizează produse alimentare expirate, dar şi cu şefii instituţiilor şcolare care admit asemenea încălcări. Tverdohleb s-a plâns însă că recent a fost nevoită să restabilească în funcţie un şef de grădiniţă, concediat anterior, dar care şi-a câştigat acest drept prin judecată.
Agenția pentru Protecția Consumatorilor a verificat la începutul lunii opt grădiniţe, iar la şapte au găsit abateri. Copii erau serviţi cu surogate din brânză cu grăsimi vegetale în loc de caşcaval, carnea de pasăre găsită era de o calitate dubioasă, fără termen de valabilitate, iar în loc de ulei rafinat mâncarea era făcută cu ulei nerafinat, dăunător sănătății.