Grecia a făcut eforturi considerabile, dar o decizie de deblocare a unei noi tranşe de împrumut nu va fi luată înainte de 20 noiembrie. Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au decis luni seară să aştepte raportul final al troicii.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Prin eforturi considerabile, Grecia a reuşit să-şi ţină promisiunile făcute creditorilor. Un nou pachet de măsuri de austeritate a fost votat de Parlamentul grec pe 11 noiembrie.
Raportul UE, BCE şi FMI (aşa-numită troika) nu este însă gata, miniştrilor europeni de Finanţe nu le-au parvenit decât elementele tehnice. Miniştrii au decis să se reunească din nou pe 20 noiembrie, pentru a decide deblocarea a 31,5 miliarde de euro, tranşă destinată Atenei în acest sfârşit de an.
Împrumutul total decis pentru Grecia se ridică la 130 de miliarde de euro, bani deblocaţi în etape ori de câte ori experţii creditorilor verifică pe teren că ţara îşi respectă promisiunile.
Aceeaşi experţi cred că Grecia are nevoie de doi ani suplimentari pentru a-şi regla problemele bugetare, ceea ce ar adăuga 32,6 miliarde de euro întregului pachet de salvare. În mod normal, se aştepta o echilibrare a finanţelor în 2014, dar aceasta se pare că va deveni realitate de-abia în 2016.
Acest termen extins propus de Troika, adus luni seară la cunoştinţa miniştrilor de Finanţe ai zonei euro, este menit să ducă la o tranziţie mai uşoară pentru Grecia. Experţii sunt însă prudenţi: răgazul suplimentar nu va face doar să urce preţul salvării Greciei, ci atrage după sine diferite riscuri.
Grecia beneficiază pentru moment de o oarecare acalmie politică şi de susţinere parlamentară a măsurilor de austeritate, dar acest climat cvasi-stabil ar putea să nu reziste până în 2016. Apoi, impactul consolidării fiscale lente asupra economiei este incert.
Însă ce mai este cert astăzi privind G