O nouă dietă, inspirată de Ramadan, luna din calendarul islamic dedicată postului, demontează mitul potrivit căruia consumul de carbohidraţi în timpul serii este cel mai periculos pentru siluetă, sugerând că o porţie de paste la sfârşitul zilei are printre beneficii reducerea riscului de diabet şi de boli cardiace.
O echipă de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a realizat studiul după analizarea dietelor musulmanilor din perioada Ramadan, când oamenii ţin post în timpul zilei şi mănâncă la cină mese bogate în carbohidraţi, scrie Daily Mail.
Sursă bună de energie, clasa carbohidraţilor include pastele integrale, pâinea, orezul şi boabele de fasole.
Potrivit cercetătorilor, dieta creşte nivelul de saţietate - sentimentul de săturare - şi influenţează producerea de hormoni asociaţi cu factorii de risc de atac cardiac. Ei au asigurat că regimul este promiţător pentru oamenii supraponderali care încearcă să slăbească.
"Ideea a venit de la studiile asupra musulmanilor în perioada Ramadan, când aceştia ţin post în timpul zilei şi consumă seara alimente bogate în carbohidraţi, în acea perioadă secreţia de leptină suferind schimbări", a spus profesorul Zecharia Madar, savant şef în Ministerul de Educaţie al Israelului.
La studiu au participat 78 de ofiţeri de poliţie, care au fost supuşi fie dietei Ramadan (carbohidraţi la cină), fie dietei constând în pierderea controlată a kilogramelor (carbohidraţi în timpul zilei).
După şase luni, cercetătorii au examinat efectele regimului experimental asupra secreţiei a trei hormoni: leptina - hormonul saţietăţii, grelina - hormonul foamei, şi adiponectina - hormonul care leagă rezistenţa la insulină de sindromul metabolic.
Rezultatele cercetării au arătat că dieta experimentală a dus la schimbări pozitive în profilurile hormonale ale celor care au ţinut regimul Ramadan.