În urma unei întâlniri avute la Arad cu reprezentanţi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, s-a stabilit ca proiectul pilot al cardului naţional de sănătate să înceapă în cabinetele a 20 de medici de familie din judeţul nostru. „În aproximativ două săptămâni, cardurile vor ajunge la 300 de persoane. Cu acest card, medicul va putea să vadă întreaga istorie medicală a pacientului. Practic, va putea vedea toate bolile pe care le-a suferit bolnavul, tratamentele pe care le-a luat de-a lungul vremii, vaccinările etc. Farmaciile vor putea vedea reţetele care au fost prescrise de medici, iar laboratoarele analizele“, a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţine că „deja sunt planificate echipele care vor merge în teren. Cardul naţional de sănătate este în grafic, este în implementare. Va fi câte un reprezentant de la fiecare partener din con- tract. Sperăm ca până la sfârşitul anului, proiectul să fie implementat la nivelul judeţului Arad“.
Totodată, CNAS a depus o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la activităţile pentru implementarea Cardului Electronic al Asiguratului.
Construcţia sistemului informatic necesar implementării cardului de sănătate trebuia să înceapă iniţial în cursul lunilor iulie-august ale anului 2011, iar în februarie 2012 să înceapă distribuirea cardului. Investiţia are o valoare foarte mare: cardul propriu-zis, din care CIP-ul cu valoare de achiziţie prin licitaţie publică prin SEAP a fost de 25.400.000 euro fără TVA (în anul 2010), respectiv contractul pentru suport de plastic în valoare de 5.296.845 euro; contractul pentru soluţia informatică de interconectare a acestuia cu SIUI în valoare de 87.636.000 lei; valoarea estimată a terminalelor (cititoare-inscriptoare) ale sistemulu