Consiliul Judeţean Alba se pregǎteşte sǎ adopte, se pare că pe 16 noiembrie, o hotǎrâre privind organizarea unui referendum local în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 9 decembrie. Întrebarea care va fi pusǎ sunǎ astfel: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni?". Consilierii din toate partidele fiind de acord, decizia e ca şi luatǎ, termenul prevǎzut de lege pentru aducerea la cunoştinţǎ a obiectului şi datei desfǎşurǎrii fiind, în cazul referendumurilor locale, de numai 20 de zile, potrivit Mediafax.
De ce ar avea nevoie Consiliul Judeţean de acest referendum? Va putea adopta cumva, în funcţie de rǎspunsul electoratului, o decizie prin care sǎ reporneascǎ mineritul în zonǎ sau, dimpotrivǎ, sǎ-l interzicǎ? Ştim bine cǎ nu, pentru cǎ o asemenea mǎsurǎ nu este la îndemâna Consiliului Judeţean Alba - dacǎ ar fi existat aceastǎ posibilitate, exploatarea cu cianuri a zǎcǎmântului aurifer de la Roşia Montanǎ ar fi fost de mult funcţionalǎ. Aşadar, din punct de vedere strict instituţional, pare un referendum complet inutil.
Rǎspunsul la întrebarea referendumului, aparent anodinǎ, va fi, fǎrǎ îndoialǎ, majoritar pozitiv. În primul rând pentru cǎ încǎ nu s-a vǎzut în România un referendum la care sǎ nu se înregistreze o majoritate de cel puţin 80% pentru „da". De altfel, cine ar putea fi împotriva desfǎşurǎrii unor activitǎţi lucrative într-un judeţ care afişeazǎ una dintre cele mai ridicate cote din ţarǎ pentru rata şomajului? Îmi vin în cap câteva fraze: „Fǎrǎ minerit nu poţi să trǎieşti în Roşia Montană", „Noi ne luǎm pâinea din minerit, nu din poveşti", „Mii de oameni ar putea trǎi din investiţia în minerit". Vǎ sunt cunoscute? Le-aţi mai auzit? Fǎrǎ îndoialǎ. Şi le vor aminti şi cei care vor trebui sǎ voteze în judeţul Alba. Nu degeaba a investit compania Roşia Montanǎ Gold Corporation milioane de euro în campania publicitarǎ