Peste 100.000 de americani au semnat petiţii prin care solicită separarea paşnică a statului în care locuiesc de SUA, în urma alegerilor în care Barack Obama a redevenit preşedinte.
Cererile, care au fost depuse pe site-ul Casei Albe, provin din 20 de state americane care au votat pentru republicanul Mitt Romney.
Astfel, solicitarea a fost făcută de cetăţeni din Alabama, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Louisiana , Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, New Jersey, New York, Carolina de Nord, Dakota de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Tennessee și Texas. Cei din Georgia au depus petiţia chiar de două ori. Unele petiţii au venit din state care au votat pentru Obama.
Documentele sunt scurte şi la obiect. Una spune aşa: "Acordarea permisiunii ca Tennesse să se retragă paşnic din Statele Unite ale Americii şi de a-şi crea propriul guvern NOU". Dintre toate petițiile, cea din Texas are cele mai multe semnături până în prezent, cu mai mult de 23.000.
Desigur, trimiterea acestor petiţii este un gest simbolic. Documente de acest fel au fost depuse şi după alegerile din 2004 sau 2008. Cu toate acestea, dacă se va ajunge la un număr de 25.000 de petiţii într-o lună, ele vor necesita un răspuns din partea administraţiei Obama.
Ultima dată când a avut loc o secesiune în Statele Unite, aceasta a fost urmată de Războiul Civil.
Cele mai multe dintre petiţii abia menţionează primul rând al Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite ale Americii faţă faţă de Marea Britanie, în care fondatorii Statelor Unite şi-au afirmat dreptul de a "dizolva facţiuni politice" şi a forma o nouă naţiune.
În prezent, cea mai populară dintre petiţii este cea din Texas, stat în care Romney a obţinut cu aproximativ 15% mai mult decât contracandidatul său democrat. Textul deplânge "abuzuri ţipătoare" asupra drepturilor americanilor. Aces