Romania si-a vandut mare parte din animale, de la vaci la porci, astfel ca ne aflam intr-un real pericol in cazul unei crize alimentare, avertizeaza producatorii din industria carnii. Cu o agricultura si o zootehnie la pamant, romanii vor plati cu varf si indesat dependenta de importuri.
Avertismentele specialistilor privind pericolul crizei alimentare, lansate inca dinainte de crah-ul financiar din 2008, incep sa se confirme.
Recoltele agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si problemele din Rusia, asociate cu reorientarea unei parti din culturi catre productia de biodiesel si, bineinteles, interesul fondurilor speculative, au facut ca preturile sa creasca spectaculos in acest an.
"Preturile la furaje, de exemplu, au crescut de la 0,40 lei la 1,2 lei pe kilogram", spune Gheorghe Caruz, fostul presedinte al Asociatiei Romane a Carnii.
Pretul graului a avansat cu 91%, cel a porumbului cu 57%, in timp ce preturile zaharului si soia au crescut cu 32% respectiv 33%, conform ultimului raport al Bancii Centrale Europene. Iar efectele s-au simtit imediat. In majoritatea tarilor lumii, alimentele s-au scumpit puternic.
Daca la nivel mondial, potrivit datelor ONU, avansul a fost de 25%, impactul s-a simtit diferit - mai putin in tarile bogate si mai mult in tarile sarace, printre care si Romania, unde cea mai mare parte din venituri merge catre produsele alimentare.
Dovada ca, in Romania, produsele alimentare s-au scumpit, in acest an, cu cea mai mare rata de crestere din UE. "Suntem depedenti de importuri. Din pacate, in absenta unei strategii nationale de sustinere a agriculturii si zootehniei romanesti, am ajuns in aceasta situatie. De exemplu, nu mai avem nici 4 milioane de porci fata de 11 milioane cat este necesar", a declarat Caruz, la Money.ro.
“La vite