Persoanele cu dizabilități din județul Gorj își găsesc foarte greu un loc de muncă, chiar dacă foarte mulți dintre aceștia au studii. Dacă în urmă cu câțiva ani patronii manifestau reticență, acum ei dau vina pe criza locurilor de muncă și nu mai fac angajări.
În ciuda faptului că beneficiază de subvenții de la stat dacă angajează persoane cu handicap, prea puțini angajatori le mai oferă un loc de muncă acestora. Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj, în cursul anului 2011 au fost angajate 13 persoane cu handicap, iar de la începutul anului și până în prezent au găsit un loc de muncă doar cinci persoane cu dizabilități. „În 2011 s-au angajat șase persoane fără ca angajatorii să beneficieze de subvenție și alte șapte persoane pe bază de subvenție. De la începutul acestui an și până în prezent, două persoane cu dizabilități s-au angajat fără ca angajatorul să beneficieze de subvenție și trei cu subvenție”, a spus Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.
Dau vina pe criza locurilor de muncă
La nivelul județului Gorj există peste 10.892 de persoane cu dizabilități și nici măcar 10% dintre ele nu au un loc de muncă. Mircea Andrei, președintele Asociației Persoanelor cu Handicap din Oltenia, a declarat că, în ultimul an, angajatorii dau vina pe criza locurilor de muncă și oferă prea puține locuri de muncă persoanelor cu handicap. „Ne-am confruntat și cu reticența din partea angajatorilor și a celorlalți angajați, dar, acum, în ultima perioadă, avem de a face cu o altă scuză: angajatorii spun că nu au locuri de muncă disponibile, nu mai sunt locuri de muncă, este criză. Avem un total de 10.892 de persoane cu handicap dintre care 10.018 adulți, restul fiind copii. Dintre adulți doar 401 sunt salariați”, a spus Mircea Andrei.
Persoanele cu dizabilități din județul Gorj își găsesc