Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) au găsit la comercializare, în timpul unui control tematic efectuat săptămâna trecută, mai multe produse din carne expirate (salam, mici) în cantitate de 1,3 kg, împreună cu alte 4,2 kg de produse din carne (cârnaţi proaspeţi, şuncă presată, salamuri), pentru care nu s-a putut face dovada faptului că erau în termen, pentru că le lipsea etichetarea. Carnea a fost retrasă de la comercializare de către comisarii CJPC. “Remarcăm faptul că nu s-au constatat nereguli foarte mari în ceea ce priveşte comercializarea produselor alterate datorită acţiunilor numeroase de informare ale agenţilor economici pe care le-au efectuat comisarii noştri”, a menţionat Dumitru Dilă, directorul CJPC.
Controlul a vizat 28 operatori economici atât din municipiile Focşani şi Adjud, cât şi din mediul rural. La peste 85% dintre operatorii economici controlaţi s-au constatat abateri la comercializarea produselor din carne. Pentru aceste abateri, s-au aplicat 20 avertismente şi 13 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 24.000 lei şi s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 190 kg produse din carne, în valoare totală de 3.035 lei. Din cei 28 operatori economici verificaţi, 17 comercializau produse din carne cu abateri privind etichetarea alimentelor. ”A fost identificată o ”şuncă de curcan” în care nu exista carne de curcan. Recomandăm citirea cu atenţie a etichetelor de produs”, se arată în comunicatul de presă al reprezentanţilor CJPC.
La 2 operatori economici, se desfăşurau vânzări de produse din carne sub denumirea de “Ofertă specială” sau “promoţie”, cu nerespectarea prevederilor legale specifice, şi anume: produsele erau prezentate ca “Ofertă specială” şi aveau preţuri reduse, însă fără a se preciza şi preţul vechi, eventual procentul de reducere, pentru ca toţi consumatorii să poată