„Am venit dintr-un regim totalitar şi nu suntem gata pentru acest proces.” De la teorie la practică este întotdeauna un drum lung şi anevoios. Mai ales cînd e vorba de descentralizarea autorităţilor centrale. În teorie, toată lumea este de acord, dar cînd se ajunge la practică,lucrurile încep să nu mai fie atît de simple. O conferinţă internaţională la Chişinău a reluat dezbaterea. Mai multe informaţii de la Tamara Grejdeanu:
Reforma de descentralizare care a început odată cu aprobarea Strategiei Naţionale în aprilie anul acesta, vine să le ofere mai multă libertate primarilor în luarea deciziilor şi gestionarea fondurilor. Cu toate acestea, efectele reformei ar putea să întârzie, spune Ion Necula, primarul satului Tartaul, Raionul Cantemir. În opinia lui cei din sate nu ştiu cum să îşi evalueze capacităţile, şi sunt reticenţi în luarea deciziilor, de aceea schimbarea trebuie să înceapă cu o şcolarizare, îmi spune primarul:
„Trebuie în primul rând noi, cei care reprezentăm administraţia publică locală împreună cu tot personalul primăriei pe care îl avem să începem de la conştientizarea întrebării şi lucrul cu populaţia, doar tot ce se face se face pentru populaţie. Să ştim de la ce pornim concret şi ce avem de făcut, că la moment administraţia publică locală de rangul unu nu îndeplineşte aşteptările cetăţenilor şi datorită problemelor financiare, datorită problemelor organizaţionale şi a altor probleme.”
Despre cum este văzută reforma de descentralizare în teritoriu discut cu preşedintele raionului Cantemir, Andrei Malaşevschi, care îmi spune că o parte din primării nu sunt pregătite să îşi asume responsabilitatea la nivel local:
„Se vorbeşte foarte mult de partajarea acelei puteri centrale către periferie, dar odată cu transmiterea acestei puteri responsabilitatea creşte enorm. Nu sunt etaloane sau nu sunt sch