Timp de 40 de zile, de pe 14 noiembrie până pe 25 decembrie, se ţine postul pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. E un post mai uşor, pentru că are multe dezlegări la peşte şi vin. Iată ce trebuie să ştii despre această perioadă, precum şi câteva reţete cu peşte. Timp de 40 de zile, de pe 14 noiembrie până pe 25 decembrie, se ţine postul pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. E un post mai uşor, pentru că are multe dezlegări la peşte şi vin. Iată ce trebuie să ştii despre această perioadă, precum şi câteva reţete cu peşte.
- În principal, nu se consumă carne, ouă şi brânză. În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă preparate fără ulei şi fără vin. Marţi şi joi se pot consuma atât untdelemn, cât şi vin. Sâmbăta şi duminica, până pe 20 decembrie, se consumă ulei, vin şi peşte.
- Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri se sărbătoreşte un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, se poate mânca untdelemn şi se poate bea vin; iar dacă va cădea hramul bisericii sau o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se poate mânca şi peşte. Marţi şi joi se mănâncă peşte, untdelemn şi se bea vin, când cade în aceste zile vreun sfânt mare, hramul sau sunt sărbători cu cruce roşie.
- În Ajun se mănâncă doar seara grâu fiert îndulcit cu miere, fructe, covrigi sau turte din făină. La Crăciun se consumă de toate.
Ingrediente: 4 fileuri de cod, două roşii, un ardei iute roşu, o ceapă, sare, piper; pentru garnitură: 200 g fasole uscată, o ceapă, o foaie de dafin, cimbru, o lingură ulei de măsline, piper, sare.
Mod de preparare: se înmoaie fasolea cu o seară înainte în apă rece. Se scurge şi se pune la fiert cu o ceapă, foaia de dafin şi cimbrul. Se fierbe 50 de minute (din momentul când dă în clocot) şi se scurge din nou. Apoi se pune fasolea înapoi în cratiţă, se sărează, se piperează şi se adaugă o lingură de ulei. Se