Nu cred că dl. Neamţu, tânărul co-lider al ARD, e extremist, doar că de la o vârstă încolo se cer în viaţă nuanţe pe care el le-a ignorat când cu celebrele versuri de pe scenă. Iar teribilismul, atât la el cât şi la acuzatorii săi, poate scăpa de sub control. Sursa: EVZ
Da, poezia lui Gyr „Ridică-te…” e tulburătoare şi nu trebuie interzisă în şcoli sau manuale, ci pusă în context potrivit. La fel şi scrierile problematice ale lui Arghezi, Sadoveanu, Eliade sau altor colaboraţionişti cu dictaturile. Numai că manifestaţiile politice nu-s workshopuri de istoria literaturii sub totalitarism, deci nu insistaţi aiurea cu estetica pură. De ce a ales dl. Neamţu să vorbească la lansarea candidaţilor ARD de oprimarea ţărănimii în anii ’50, şi anume în felul acela, nu mi-e clar.
De fapt, asta i-aş reproşa: nu vreun legionarism de debara, ci inadecvarea. Strigătul lui Radu Gyr şi revolta sa aveau o miză existenţială în anii ‘50, sub totalitarismul în fază acută. Chiar şi mai târziu, vă daţi seama ce cutremur şi act de curaj civic ar fi fost să spui poezia în public, aşa, prin 1985 şi cât de aiurea să fii acuzat de extremism pentru asta? Mai stau însă lucrurile la fel azi, în România 2012? Putem relativiza până acolo încât să invocăm sacrificiul ultim întru salvarea sufletului în campania asta electorală? Să cerem patetic norodului să sară cu pieptul pe mitraliere, cu sângele neamului curs prin şanţuri? E ameninţarea aceeaşi, se justifică mijloacele? Nu-i jignim pe martirii reali din deceniul teribil? Nu simţiţi, dle Neamţu, că e ceva ricăventurianism în chestia asta, exact genul practicat de duetul Ponta- Crin până la saţietate de curând, scandând aiurea-n tramvai contra regimul totalitar Băsescu şi dându-se persecutaţi ca opoziţia din Belarus, cu liota de ţuţeri propagandişti după ei?
Vă înţeleg frustrarea stârnită de dublul tratament din Occident, unde aţi studi