USL si ARD si-au lansat programele de guvernare, in care au facut numeroase promisiuni legate de reducerea fiscalitatii, cresterea salariilor si stimularea economiei.
Formatiunea de dreapta vrea sa aduca cota unica de impozitare la unul dintre cele mai mici niveluri din Uniunea Europeana si mizeaza pe o scadere de la 16%, cat este in prezent, la 12%, incepand cu anul 2013.
Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?
"Asta inseamna ca in Romania vor veni mai multi bani, mai multe investitii straine, iar companiile romanesti vor ramane cu mai multi bani pentru dezvoltare. Fiecare roman va avea mai multi bani in buzunar pentru ca va plati mai putin la stat. Este un lucru demonstrat: decizia prin care am introdus in 2005 cota unica a generat mai multe venituri la buget si a fost principalul stimulent al cresterii economice din anii urmatori", se arata in programul de guvernare al ARD.
In schimb, contracandidatii lor propun o impozitare progresiva din 2014, cu mentinerea plafonului maxim de 16%. Cota unica va fi mai mica pentru romanii care castiga mai putin, si anume 12%, respectiv 8%, avand in vedere ca se va aplica in functie de venituri.
Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL
Insa membrii USL nu au specificat care va fi nivelul castigurilor pentru care se va calcula aceste impozite.
Cele doua formatiuni propun cresterea salariului minim. ARD vrea sa-l mareasca la 850 de lei din ianuarie 2013 si la 1.000 de lei din ianuarie 2015, iar USL vrea sa ajunga la 1.200 de lei in 2016.
"Angajatorul corect va deveni mai competitiv in fata celui care plateste la negru. Angajatul va avea certitudinea ca i se vor plati contributiile sociale si de sanatate aferente salariului minim", isi motiveaza cei de la ARD intentia.