Visul Germaniei de a fi în centrul unei Europe federale este tulburat de gălăgia vecinilor şi de avertismentele propriei conştiinţe. Dacă parlamentarii greci au trecut peste protestele populaţiei şi au adoptat un nou pachet de măsuri de austeritate cerut de Berlin şi creditorii internaţionali, Austria ameninţă că va bloca aprobarea bugetului UE dacă acesta nu-i protejează subvenţiile pentru agricultură. Berlinul, chiar, atenţionează că asupra bailoutului Ciprului, o economie mică dar care face parte din zona euro, se va decide abia anul viitor din cauza legăturilor acestei ţări cu Rusia. Peste toate acestea, Volkswagen, primul producător auto european, avertizează că Europa îşi pierde din competitivitate, mai ales în faţa unor ţări precum SUA.
Grecia îndură austeritatea
Parlamentarii greci au aprobat ieri-dimineaţă bugetul de austeritate pentru anul viitor, un pas esenţial pentru eforturile Greciei de a convinge creditorii internaţionali să-i deblocheze banii din cel de-al doilea pachet de bailout fără de care statul ar intra în faliment, scrie The Telegraph.
Cu toate că autorităţile de la Atena au avertizat că rămân curând fără bani, ajutorul va fi probabil întârziat din cauza neînţelegerilor dintre UE şi FMI privind cât de mult să fie redusă povara datoriilor Greciei. Dacă FMI pare să se fi îndepărtat de atitudinea pro-austeritate din cauza efectelor nocive pe care aceasta le are asupra revenirii economice, Europa nu este dispusă să insiste pe salvarea unui stat care rezistă reformelor. Grecia se îndreaptă spre cel de-al şaselea an de recesiune, iar un sfert din greci nu au loc de muncă. Noul pachet de austeritate a fost aprobat cu 153 de voturi din 300 şi vine la doar câteva zile după ce prin parlament a trecut cu greu o altă serie de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe, cu efect pentru următorii doi ani.
Premierul Antonis Samara